Pilau Rijst – Een Wereld van Smaak in Één Gerecht

Pilau Rijst – Een Wereld van Smaak in Één Gerecht

Pilau rijst, ook wel pilaf genoemd, is veel meer dan zomaar een bijgerecht. Het is een geurige, kruidige en smaakvolle rijstschotel die in vele keukens over de hele wereld een hoofdrol speelt – van het Midden-Oosten en India tot Oost-Afrika.

Wat is Pilau Rijst?

Pilau rijst wordt traditioneel bereid door rijst te koken in bouillon met specerijen zoals komijn, kruidnagel, kaneel, kardemom en laurierblad. Vaak worden er ook uien, knoflook en gember toegevoegd voor extra diepte. Het resultaat is een rijk geurige rijst met een warme, hartige smaak die perfect samengaat met vlees, vis of groentegerechten.

Hoe Maak je Pilau Rijst?

Hier is een basisrecept om thuis een heerlijke pilau rijst te maken:

Ingrediënten:

  • 1 kop basmatirijst

  • 2 eetlepels olie of boter

  • 1 ui, fijn gesneden

  • 2 teentjes knoflook, geperst

  • 1 stukje verse gember (geraspt)

  • 1 kaneelstokje

  • 4 kruidnagels

  • 2 kardemompeulen

  • 1 laurierblad

  • 2 koppen groente- of kippenbouillon

  • Zout naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Spoel de rijst goed af tot het water helder is.

  2. Verhit de olie in een pan en fruit de ui tot goudbruin.

  3. Voeg knoflook, gember en de specerijen toe. Bak kort mee tot het begint te geuren.

  4. Voeg de rijst toe en roer goed door zodat de korrels bedekt zijn met olie en kruiden.

  5. Schenk de bouillon erbij, breng aan de kook, dek af en laat op laag vuur 15 minuten koken.

  6. Laat daarna nog 10 minuten staan zonder het deksel op te tillen. Fluff op met een vork.

Serveerideeën

  • Serveer met gegrilde kip, kebabs of lamsvlees

  • Heerlijk bij vegetarische curry’s of linzengerechten

  • Werk af met rozijnen en geroosterde noten voor extra luxe

  • Maak er een volledige maaltijd van met kikkererwten of kidneybonen

Pilau rijst brengt smaak, warmte en kleur op tafel. Of je nu een doordeweekse maaltijd bereidt of gasten ontvangt, met pilau rijst maak je altijd indruk.

Terug naar blog